Niin. Ei uhkia, vaan mahdollisuuksia.
Tämän pitäisi olla mielentila, kun haemme ratkaisuja isoihin haasteisiimme, joita muuttuva ilmasto meille aiheuttaa. Meidän pitää hakea mahdollisuuksia kestävään kasvuun aktiivisesti. FIBSin Yritysvastuu 2021 -tutkimusraportissa todetaan, että yritysten vastuullisuustoiminta on nyt kautta linjan entistä strategisempaa, tavoitteellisempaa ja organisoidumpaa. Kestävän kehityksen liiketoimintamahdollisuuksia ei silti edelleenkään tunnisteta. Ilahduttavasti elintarvikealalla on paljon yrityksiä, jotka suuntaavat kurssiaan vahvasti kohti kestävää kehitystä. On ollut ilo tehdä heidän kanssaan työtä Food and Beyond -ekosysteemissä.
Mitä ekosysteemissämme on tapahtunut vuoden aikana? Yhteistyö koetaan aika usein hitaaksi tavaksi edistää asioita, ja onkin tervettä aina välillä katsoa taaksepäin, jotta näkisi tehdyn työn tuloksia. Tämän vuoden aikana olemme aloittaneet täysin uuden yhteistyömallin, kansallisen proteiiniklusterin, jonka työ on keskittynyt kasviproteiinien ja muiden vaihtoehtoisten proteiinilähteiden kehittämiseen. Olemme käyneet paljon keskusteluja sekä tunnistaneet toimenpiteitä tarvitsevia kohteita, ja jokainen jäsen erikseen ja yhdessä on vienyt asioita eteenpäin. Yhteistyö on voinut alkaa, koska tunnistimme yhteisen tahtotilan ja halun tehdä asioita yhdessä. Tämä työ jatkuu ensi vuonna kohti käytännön ratkaisuja.
Iso osa Food and Beyond -ekosysteemiä on alusta lähtien ollut EIT FAN Helsinki akseleraattori -ohjelma. Tänä vuonna saimme pyörittää jo toisen 10 startupin ryhmän neljän kuukauden ohjelman läpi. Minulle parasta antia ohjelmasta on aina tutustua mahtaviin persooniin yritysten takana. Onkin ilo auttaa heitä eteenpäin ja tuoda heidän osaamista myös ekosysteemin tietoon. Tänäkin vuonna saimme antaa alkusysäyksen kolmelle erilaiselle yhteistyöprojektille ekosysteemin yritysten ja startuppien kanssa.
Olemme myös lähteneet miettimään, miten saisimme yhteisömme teot ja jäsenet näkymään paremmin toisillemme. Rakensimme tähän yhdessä jäsentemme kanssa yhteisöalustan Food and Beyond -sivuston kylkeen. Osa teistä on jo päässyt kokeilemaan sitä ja vuoden alusta julkaisemme sen kaikille, jotka ovat kiinnostuneita liittymään yhteisöön.
Hankkeissa, joissa olemme mukana, olemme keskittyneet katsomaan eteenpäin. Esimerkiksi maa- ja metsätalousministeriön Hiilestä kiinni -ohjelmaan kuuluva Ruokaa ilman peltoja on hanke, jossa tutkitaan kasvien olosuhdehallittua kerrosviljelyä eli vertikaaliviljelyä sekä solumaatalouden mahdollisuuksia osana tulevaisuuden hiilineutraalia ruokajärjestelmää. Hankkeessa pidimme juuri ennen joulua ensimmäiset sidosryhmätyöpajat, joissa saimme valtavasti tietoa uusien teknologioiden käyttöönoton mahdollisuuksista ja myös haasteista.
Vuosi on lyhyt aika, kun puhutaan systeemitason muutoksesta ruoantuotannossa, jossa jokainen muutos vaikuttaa muihin järjestelmän osiin – hyvässä ja pahassa. Tämän takia on tärkeää, että käymme aktiivista ja jatkuvaa dialogia ruokajärjestelmän eri toimijoiden kanssa. Yksi tärkeimmistä asioista, mitä olemme ekosysteeminä pyrkineet näinä kahtena pandemiavuonna tarjoamaan yrityksille, on neutraali keskustelualusta. Alusta ja koko ekosysteemi tarjoavat mahdollisuuden tavata ja vaihtaa ajatuksia haasteista, jotka ovat meillä kaikilla samat.
Jatkamme ensivuoteen samalla tahdilla – tehden haasteista ja uhista meille mahdollisuuksia.
Hyvää joulua toivottaen ullakon työhuoneesta,
Mirva