Suomalaisilla pelloilla kasvaa yhä enenevässä määrin kasviproteiinipalettiamme monipuolistavaa ”vihreää kultaa”. Tarkemmin ottaen hamppua eli Cannabis sativaa, joka on yksi vanhimpia viljelykasvejamme ohran ja tattarin rinnalla. Kasvin hyötykäyttö maailmalla on laajaa, sitä käytetään esimerkiksi tekstiileihin sekä terveyttä ja hyvinvointia edistäväksi kasviproteiinin ja -öljyn lähteeksi. Meillä hampun viljely oli unohduksissa muutaman vuosikymmenen ajan. Nyt kasvi kokee uutta tulemista kasviproteiinien kysynnän vahvan kasvun sekä tuotannon vastuullisuuden korostumisen myötä.
Öljyhampusta puidaan myöhään syksyllä siemensato, ja siemenistä jalostetaan edelleen esimerkiksi hamppuöljyä, hamppujauhoa ja hamppuproteiinia teollisuuden käyttöön kasvipohjaisista meijerituotteista leivontaan ja kasvisvaihtoehdoksi lihalle.
Tämä terveellisen öljyn lähde ja kasviperäisen proteiinipaletin täydentäjä on täynnä hyvää: helposti imeytyvää proteiinia, kuitua, kaikkia välttämättömiä aminohappoja sekä omega-3 ja omega-6 -rasvahappoja oikeassa suhteessa. Maultaan öljyhampun siemen on pehmeä ja pähkinäinen. Öljyhamppu ravintona todella hellii kehoamme. Ravitsemuksellisesti arvokas tuote on gluteeniton.
Hamppuproteiini täydentää kasviproteiinipalettia
Öljyhampun siemenestä noin neljännes on proteiinia. Koostumukseltaan hamppuproteiini on ainutlaatuista. Se sisältää kaikkia ihmiskehon tarvitsemia 20 aminohappoa ja sen aminohapporakenne vastaa soijapavun ja kananmunanvalkuaisen koostumusta. Hamppuproteiini sisältää uniikin sekoituksen hyvin sulavia proteiineja, albumiinia ja edestiiniä. Tämä tekee hampusta varsin kiinnostavan kasviproteiinilähteen.
Laadukkaan proteiinin lisäksi hamppuproteiini sisältää terveydelle hyödyllisiä ravintokuituja sekä täsmälleen oikeassa suhteessa omega-3 ja omega-6 rasvahappoja. Hampunsiemenen omega 6 on pitkälti gammalinoleenihappoa, jota emme muusta ravinnosta kovin helposti saa.
Proteiini päätuotteeksi
Hamppuproteiinia syntyy öljynpuristuksen yhteydessä. Kun hampunsiemenestä puristetaan öljy, loppu on puristekakkua. Tämä puristekakku on proteiinipitoisuudeltaan noin 35 prosentin luokkaa, ja sitä käytetään jauhamisen jälkeen sellaisenaan. Puristekakusta saadaan edelleen rikastamalla noin 45-50 prosenttista hamppuproteiinia. Näissä perinteisemmissä hamppuproteiineissa raaka-aineena on kokonainen, kuorellinen siemen.
Kun kuoritusta öljyhampun siemenistä puristetaan öljyä, saadaan prosessissa öljyn ohella proteiinikonsentraattia, jonka proteiinipitoisuus on mahtavat 65 prosenttia. Perinteiseen hamppuproteiiniin verrattuna sen väri on vaalea ja maultaan uutuus on miedompi. Proteiinikonsentraatti 65 soveltuu entistä paremmin kasviperäisiin tuotteisiin.
Kasviproteiinikysynnän vahvan kasvun ja uuden, proteiinipitoisuudeltaan mahtavan ja maultaan miedon proteiinikonsentraatti 65:n myötä odotuksena on, että hamppuproteiinin kysyntä kasvaa vahvasti ja nykyinen öljynpuristuksen sivutuote saattaa nousta päätuotteeksi.
Öljyhampun viljely on ympäristöteko
Hamppu on viljelykasvina hyvä maaperälle ja ilmastolle. Se on tunnetusti erinomainen hiilensitojakasvi. Sen rehevä maanpäällinen kasvimassa sitoo tehokkaasti hiiltä ilmakehästä ja laaja, maahan työntyvä juuristo sitoo hiiltä myös maaperään. Ilmastoystävällisyyttä korostaa myös se, että hamppu edistää luonnon monimuotoisuutta ja toimii ravintokasvina pölyttäjille. Sen viljelyssä ei myöskään käytetä lainkaan kemiallista kasvinsuojelua.
Kotimaisen tuotannon etuna on myös jäljitettävyys. Öljyhamppu on sopimusviljelykasvi, jonka jokainen tuotantoerä on jäljitettävissä 100 -prosenttisesti kotimaisten sopimusviljelijöiden pelloille jopa kylvösiemenerään asti.
Proteiiniklusterissa mukana
FoodFarm on suomalainen öljyhamppuraaka-aineiden myyntiin ja markkinointiin keskittynyt yritys. FoodFarm sopimusviljelyttää ja prosessoi yhdessä omistajayritystensä kanssa öljyhamppua tuhansilla hehtaareilla. Lajikkeena on kotimainen jaloste, Finola. Sato prosessoidaan kahdessa tuotantolaitoksessa, joista toinen keskittyy sadon vastaanottoon, kunnostukseen, kuorimiseen ja idätykseen ja toisessa tehdään öljynpuristus ja proteiinierotus.
FoodFarm on toiminut yhdessä emoyhtiönsä Trans Farmin kanssa proteiiniklusterissa sen perustamisesta lähtien. Proteiiniklusteri ja sen järjestämät työpajat ovat tarjonneet tarpeellisen keskustelufoorumin alkutuotannon, raaka-aineteollisuuden ja jatkojalostavan elintarviketeollisuuden välille. Työpajoissa ja toimijoiden välisissä keskusteluissa on tullut esiin vahva tarve saada alkutuotannon ja jatkojalostuksen väliin kotimaisia kasviproteiinien raaka-ainetoimittajia. FoodFarm toimii tässä roolissa jo nyt öljyhampun osalta.
Lue lisää FoodFarmista ja Trans Farmista täältä.
Kirjoittaja Satu Pura, FoodFarm